Novosti

Glavna skupština IKB-a - uspješna 2022. godina

Novosti • 19.05.2023.

Glavna skupšitna Istarske kreditne banke Umag održana je u dvorani Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" u Umagu, 31. ožujka 2023.g. Na održanoj skupštini usvojene su sve predložene odluke po točkama dnevnog reda. Dioničarima Banke su se obratili g. Miro Dodić, predsjednik Uprave IKB-a, g. Milan Travan, predsjednik Nadzornog odbora i g. Livio Urbac, predsjednik Glavne skupštine dioničara Banke. U svom obraćanju dioničarima i medijima, predsjednik Uprave g.Miro Dodić je naglasio:

"Banka je tijekom godine dosegnula povijesno najvišu razinu aktive, u iznosu od 5,3 milijarde kuna, čime se potvrđuje da je važan subjekt na kojeg konkurencija na regionalnom tržištu mora računati.

Zadovoljni smo ostvarenim rezultatom u 2022. godini, pozitivni su svi pokazatelji operativnog poslovanja, premašili smo razinu od 700 milijuna eura kad je riječ o ukupnoj aktivi naše Banke, iskazan je rast ukupnih kredita uz vrlo visok rast depozita, evidentan je priljev novih klijenata te povećanje broja korisnika naših digitalnih rješenja, ostvarili smo sve zacrtane planske veličine. Sve su to elementi koji ulijevaju optimizam za poslovanje u narednim godinama.

Banka je danas jedna od značajnih kreditnih institucija u Hrvatskoj s gotovo 50 tisuća klijenata, aktivom od 5,3 milijardi kuna, što je svrstava na deveto mjesto među bankama, odmah iza velikih banaka.Ostvaren je snažan organski rast Banke uz porast bilance od gotovo 19 posto, čime je realiziran cilj visine bilance preko 5 milijardi kuna. Slijedeći strategiju rasta i održivosti kao neodvojivi dio poslovanja, Banka je zadržala svoju poziciju na bankarskom tržištu Republike Hrvatske uz kontinuiran rast veći od prosjeka bankarskog sektora, tako da se udio IKB-a u bankarskom sektoru svake godine povećavao, pa je tako 2020. godine iznosio 0,83 posto, 2021. godine 0,89 posto, a 2022. godine 0,92 posto (2012. godine 0,67 posto).

Uz visoki rast aktive, Banka je ostvarila i značajan rast bruto i neto dobiti. Bruto dobit za 2022. godinu iznosi 50,8 milijuna kuna, a neto dobit 41,5 milijuna kuna, što se očituje vrlo dobrim prinosom na kapital  od 12,98 posto i prinosom na imovinu od 1,04 posto. To je do sada najveća ostvarena bruto i neto dobit u poslovanju Banke.

Vrlo zahtjevne aktivnosti oko uvođenja eura kao domaće valute također su uspješno provedene na zadovoljstvo nas samih, a onda i naših klijenata, kako građana tako i gospodarstvenika. U Banci je odrađen velik posao u velikom broju aktivnosti koje su prethodile samoj konverziji, počevši od prilagodbe svih poslovnih aplikacija i procesa, dvojnog iskazivanja cijena do predopskrbe gotovim novcem eura, pa se dobra pripremljenost za konverziju očitovala na način da se u finalnoj fazi postupak zamjene valute mogao izvršiti uspješno i na vrijeme.

Iz svega izloženog vidljivo je da Istarska kreditna banka i u svojoj 66. godini poslovanja ima održivo poslovanje i da je iskazala realan, organski rast zasnovan na povjerenju naših klijenata, čime je potvrđena odgovornost kako prema klijentima Banke, tako i prema dioničarima na ukazanom povjerenju, koje nas obavezuje da i u budućnosti ostanemo pouzdan partner u poslovanju i daljnjem razvoju."