U Umagu potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji između Istarske kreditne banke Umag d.d. i Obrtničke komore Istarske županije

sporazum ok 2016.gifPredstavnici Istarske kreditne banke Umag d.d. i Obrtničke komore Istarske županije potpisali su 28.04.2016. u Umagu, u sjedištu Istarske kreditne banke Umag d.d. Sporazum o poslovnoj suradnji, što je nastavak uspješne suradnje iz prethodnih godina. U ime Istarske kreditne banke Umag d.d., Sporazum je potpisao predsjednik Uprave g. Miro Dodić, a u ime Obrtničke komore Istarske županije, njezin predsjednik g. Mario Paliska. Potpisivanjem ovog Sporazuma obrtnicima na području Istre, članovima Obrtničke komore Istarske županije, osigurani su povoljniji uvjeti kreditiranja. Kao banka s dugogodišnjom tradicijom, IKB Umag d.d. oduvijek je posebno pratila razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva na ovim prostorima.

Zajedničkom suradnjom IKB Umag d.d. i Obrtničke komore Istarske županije, obrtnicima članovima Komore na raspolaganju su sljedeće kreditne linije: kratkoročni krediti za obrtna sredstva s rokom otplate do 12 mjeseci, krediti za pripremu turističke sezone 2016. i dugoročni krediti za financiranje trajnih obrtnih sredstava s rokom otplate do 5 godina, dugoročni krediti za nabavu opreme s rokom otplate do 7 godina, te dugoročni krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/ili poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina.

Dugoročni krediti odobravat će se bez valutne klauzule i s valutnom klauzulom u EUR. Bez valutne klauzule na raspolaganju su krediti za trajna obrtna sredstva i krediti za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do 5 godina. Uz valutnu klauzulu u EUR odobravat će se krediti za trajna obrtna sredstva s rokom otplate do 5 godina, za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do 7 godina te krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/ili poslovnih objekata na rok otplate do 12 godina.

Što se tiče kratkoročnog financiranja, a s obzirom na značaj problematike naplate potraživanja, odnosno likvidnosti, na raspolaganju su krediti za obrtna sredstva bez valutne klauzule. Tu su i krediti za pripremu turističke sezone 2016. koji se odobravaju do 30.06.2016., također bez valutne klauzule. Krediti će se odobravati uz znatno nižu naknadu za obradu kreditnih zahtjeva od redovne, i to u visini 0,40% od iznosa kredita za kratkoročno financiranje odnosno 0,80% od iznosa kredita za dugoročno financiranje. Uvjeti kreditiranja navedenih kreditnih linija povoljniji su od standardne ponude Banke.

Također, Banka će obrtnicima odobravati MasterCard Business kreditnu karticu bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja zaključno do 31.12.2016.

Istarska kreditna banka Umag d.d. male i srednje poduzetnike i obrtnike smatra vrlo važnim poslovnim subjektima na području Istarske županije. Na ovaj se način želi omogućiti održavanje likvidnosti, očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj obrtništva i poduzetništva na našem području kao temeljnom faktoru budućeg razvoja Istre i šire regije, a time i boljeg standarda svih građana ovog područja na kojem djeluje Obrtnička komora Istarske županije.